Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 70
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 208
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 70
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 208
Składniki
W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, połową mleka i kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo mąkę i zaczyn. Dokładnie wyrabiać. Dodać jeszcze rozpuszczone masło i wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Można wstawić do nagrzanego do 40 stopni otwartego piekarnika. Ciasto ponownie zagnieść podsypując mąką. Podzielić na dwie części. Ładnie uformować i umieścić w keksówkach wcześniej posmarowanych masłem. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 min. Wystudzić na tratce. Smacznego. Można do ciasta dodać rodzynki.