Do góry

Desery Przepis na:

Babka o smaku rumowym

Babka o smaku rumowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 4497

Ponieważ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i ewidentnie kojarzy się z babami i mazurkami, spieszę również z propozycją babki. Dzisiaj świetna babka rumowa, wilgotna, puszysta i bardzo smaczna. Polecam :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka letniej wody
  • Cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Białka ubijam. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką letniej wody na puszystą masę. Dodaję do masy rum. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z roztopionym masłem do żółtek. Całość dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką.
    Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka).
    Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku.
    Następnie wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.
    Na koniec wyciągam babkę z foremki, odwracam i posypuję cukrem pudrem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń