Do góry

Desery Przepis na:

Babka pianka z sosem z chałwy

Babka pianka z sosem z chałwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2681

Dodano:

Odsłon: 934

Pomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta

Składniki

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki bakalii
  • Sos z chałwy:
  • 200 gram chałwy
  • 1/2 kostki masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.
    Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło.
    Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń