Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka przepisów na to ciasto - choć proste z olejem zawsze wychodził mi zakalec. Udało się próbując z przepisu jaki znalazłam w starej książce.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkami. Dodając na przemian 2 łyżki cukru pudru i jajko, 2 łyzki i jajko - i tak do zużycia składników. Ucieramy dość długo na prawie puch. Później dodajemy naprzemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia (pszenna i ziemniaczana) z mlekiem. Za każdym razem przed dodaniem nowego składnika czekamy aż obecnie dodan się połączy. Pod koniec dodajemy odrobinę aromatu. Ciasto dzielimy na 3 części. 1 zostawiamy białą. Do drugiej wsypujemy mak i mieszamy. Do trzeciej 2 yżki przedisanego kakao i ok. 4 łyżki mleka gdyż od kakaa zrobi się ciężkie. Wykładamy do blachy: czekoladowe, potem makowe i na koniec białe. pieczemy w temp. 160/170 godzinę. Dobrze by składniki były w temp. pokojowej. Lukier: Do soku z cytryny dodajemy stopniowo puder i mieszamy. Cukier dodajemy aż nie uzyskamy konsystencji gęstej śmietany. Polewamy wystudzone ciasto.