Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka piaskowa z makiem"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 306
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 111
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 306
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 111
Składniki
Mak opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, a następnie dobrze osusz. Masło utrzyj z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka, wciąż ucierając. Dolej sok cytrynowy i likier pomarańczowy. Dobrze wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z proszkiem budyniowym. Porcjami połącz z masą maślaną.Wlej mleko. Dodaj przygotowany wcześniej mak. Utrzyj całość mikserem.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175o C. Piecz około godziny.
Przed wyjęciem wbij w babkę drewniany patyczek. Jeśli będzie on suchy, to znaczy, że ciasto dobrze się upiekło. W przeciwnym razie wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut.
Gotową babkę studź 10 minut w foremce. Potem ciasto ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Polewę stop. Oblej nią ciasto. Przed podaniem udekoruj je kandyzowanymi cytrusami i lekko oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj