Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomarańczowa z serowym nadzieniem

Babka pomarańczowa z serowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 18352

Dodano:

Odsłon: 4989

fajne polączenie

Składniki

  • Na foremkę z kominkiem o pojemności 1,8 l
  • Nadzienie serowe; 250 białego sera
  • 50 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • Ciasto ucierane 400 g mąki
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła miękkiego
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 3 pomarańcze
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. masa serowa: ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, ser, waniliowy ekstrakt, a na końcu mąkę.

  2. Składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki bo muszą być w temp pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania.
    Następnie na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszamy łyżką delikatnie. Na końcu wrzucamy kawałki pomarańczy.

  3. Wykładamy połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Wykładamy masę serową. A na wierzch wykładamy resztę ciasta. Wygładzamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Pieczemy ciasto przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.

  4. upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń