Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest wiele osób, które szczególnie lubią ciasta wilgotne. To ciasto właśnie takie jest. Pyszne, wilgotne i pachnące syropem z pigwy. Można użyć innego syropu.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 467
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 904
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 202
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 467
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 904
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek, mąkę rozsunąć na boki. Do dołeczka wsypać 2 łyżki cukru i rozkruszyć drożdże. Do dołeczka dodać jeszcze 5-6 łyżek mleka i pomieszać zagarniając troszkę mąki. Pozostawić na ok 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe mleko, rozbełtane jajko z żółtkami, pozostały cukier i dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać rozpuszczone, wystudzone masło. Wyrobić. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Ja wkładam do otwartego piekarnika zagrzanego wcześniej do 50 stopni. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Patyczek musi być suchy. Ciasto wyjąć, wystudzić. Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić i dodać rum i sok z cytryny. Cisto nasączyć ponczem. Można to zrobić przy pomocy strzykawki. Wierzch ciasto polać syropem z pigwy lub posmarować zagrzanym wcześniej dżemem morelowym albo pomarańczowym. Smacznego.