Do góry

Desery Przepis na:

Babka potrójnie kakaowa

Babka potrójnie kakaowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9193

Dodano:

Odsłon: 1964

Pyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:).

Składniki

  • 250g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka L
  • 100ml mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 9 łyżeczek kakao
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.

  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kakao (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy 3 łyżeczki kakao, miksujemy do połączenia składników. Do trzeciej części dodajemy 1 łyżeczkę. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na całą długość blachy zaczynając od najciemniejszego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń