Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 286
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14578
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1712
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16799
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 286
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14578
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1712
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16799
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z masłem dodawać po 2-3 łyżki mąki z proszkiem, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny do suchego patyczka.