Do góry

Desery Przepis na:

Babka - tygrysek

Babka - tygrysek

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1417

Dodano:

Odsłon: 18185

:):):)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka - tygrysek

Przygotowanie

  1. Miękkie masło rozetrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać olej i mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka, dodają stopniowo cukier, a następnie mieszając w ósemkę połączyć z ciastem.

  2. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki i kilka kropel aromatu cytrynowego, do drugiej 1 łyżkę kakao, a do trzeciej roztartą na proszek kawę rozpuszczalną.

  3. Średnią tortownicę wysmarować tłuszczem. Na środek tortownicy nałożyć 2 łyżki ciasta białego, potem kakaowego, a następnie kawowego i tak na przemian.

  4. Piec ca 35 min. w temp. 190 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

  5. Z masła (100g), śmietany,(5 lyzek) cukru (3 lyzki) i kakao (3 lyzki) na małym ogniu przygotować polewę. Zdjąć z ognia i mieszając dodać rozpuszczoną żelatynę (2 lyzeczki). Polać wystudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń