Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8109
Dodano: 13.03.2016
Odsłon: 30611
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy.
Lukier: białko umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Ucieramy do powstania gęstego, kremowego lukru. Lukrem dekorujemy babkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)