Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka w czerwone kropeczki"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 334
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 334
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Naprzemiennie dodajemy do niej jaja i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy 3/4 szklanki obranych z gałązek i umytych porzeczek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej lub tortownicy. Wyrównujemy górę i pieczemy 45–50 minut w 180oC. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka jest upieczona.
Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w środku na kilka minut, aby odpoczęło po pieczeniu. Następnie wyjmujemy i studzimy w formie.
Sok z cytryny przelewamy do miseczki. Stopniowo dodajemy cukier puder, energicznie mieszając. Kiedy lukier zacznie gęstnieć, smarujemy nim górę ciasta wyjętego z formy pozwalając, aby swobodnie po nim spływał. Dekorujemy pozostałymi porzeczkami.Źródło: Rewia