Do góry

Desery Przepis na:

Babka w czerwone kropeczki

Babka w czerwone kropeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Babka w czerwone kropeczki"

Składniki

  • 175 g masła
  • 8–10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 jaja
  • cukier waniliowy
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • sok z cytryny
  • 3–4 łyżeczki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł

  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Naprzemiennie dodajemy do niej jaja i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy 3/4 szklanki obranych z gałązek i umytych porzeczek, delikatnie mieszamy.

  3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej lub tortownicy. Wyrównujemy górę i pieczemy 45–50 minut w 180oC. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka jest upieczona.

  4. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w środku na kilka minut, aby odpoczęło po pieczeniu. Następnie wyjmujemy i studzimy w formie.

  5. Sok z cytryny przelewamy do miseczki. Stopniowo dodajemy cukier puder, energicznie mieszając. Kiedy lukier zacznie gęstnieć, smarujemy nim górę ciasta wyjętego z formy pozwalając, aby swobodnie po nim spływał. Dekorujemy pozostałymi porzeczkami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń