Do góry

Desery Przepis na:

Babka waniliowo-pomarańczowa

Babka waniliowo-pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7909

Dodano:

Odsłon: 35222

Pyszna babka na Wielkanoc

Składniki

  • 20 dkg. mąki pszennej
  • 10 dkg.mąki zieniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dkg. białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z 1 pomaraczy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka waniliowo-pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Roztopić białą czekoladę.

  2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym na puszystą masę Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce roztopionej białej czekolady.Cały czas miksować. Wlać sok z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i wymieszać.

  3. Do masy wsypać wymieszane mąki i miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

  4. Ubić białka na sztywną pianę i pomału dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.

  5. Formę na babkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką lub zmielonymi migdałami. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok 60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy babka jest już upieczona. Patyczek musi być suchy.

  6. Z dwóch łyżek soku pomarańczowego i cukru pudru /ilość cukru na wyczucie/ zrobić lukier i polać babkę. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Babkę można również posypać cukrem pudrem i udekorować wg własnego uznania. SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 marca 2013 Taka już wielkanocna i piękna:-)) Pomarańcza i wanilia rewelacyjne smaki zabieram do ulubionych;-))Miłej niedzieli

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń