Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam przepis, jak wykonać pyszną babkę wielkanocną. Przepis bardzo prosty, żadnych wyszukanych składników a smak rewelacyjny. Babka znika szybko :) Porcja na dużą formę.
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 126
Pyszne ciasto z dawnych lat. Najlepiej smakuje z agrestem, wiśniami lub czarn...
Odsłon: 108
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 105
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 126
Pyszne ciasto z dawnych lat. Najlepiej smakuje z agrestem, wiśniami lub czarn...
Odsłon: 108
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 105
Składniki
Masło powinno być miękkie, dlatego wyjmujemy je na ok. godzinę przed przystąpieniem do działania. Masło wkładamy do miski i wsypujemy cukier. Ucieramy ok. 10 minut, po tym czasie dodajemy po jednym jajku.
Następnie wsypujemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, wlewamy ocet, olej i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Formę do babki smarujemy margaryną lub masłem i wysypujemy mąką. Gotowe ciasto wlewamy do formy do ok. 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach C, funkcja góra/dół przez ok. 1 godz, (do suchego patyczka).
Jeśli ciasto nam zostało to możemy je nalać do blaszki na muffinki. Mi wychodzi z tej porcji duża babka i 10 średnich muffinek. Muffinki piekę w tym samym czasie co babkę tylko o połowę krócej, ok. 30 minut. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl