Do góry

Desery Przepis na:

Babka winna z migdałami

Babka winna z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Babka winna z migdałami"

Składniki

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g mąki migdałowej
  • 200 g mąki kartoflanej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki roztartego kardamonu
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • garść migdałów
  • cukier puder
  • masło i mąka, np. migdałowa, do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj mikserem na puszysto. Dalej ucierając, dodaj stopniowo żółtka. Dosyp obie mąki, sodę, kardamon. Dokładnie zmiksuj. Na samym końcu dolej wino. Z białek i soli ubij pianę. Wmieszaj do ciasta. Dorzuć posiekane migdały.

  2. Przelej do formy na babkę z kominkiem (natłuszczonej i wysypanej mąką). Wyrównaj. Piecz godzinę w 180°C. Gotowe ciasto schłodź, posyp cukrem pudrem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń