Do góry

Desery Przepis na:

Babka z jabłkami i cynamonem

Babka z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 619

Dodano:

Odsłon: 273

Pyszna babka , cudownie pachnąca cynamonem

Składniki

  • * 3/4 szklanki oleju rzepakowego * 2 i 1/4 mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 4 średnia jabłka . * 6 jajek * 3/4 szklanki cukru
  • * 1 łyżeczka cukru waniliowego * 0.5 łyżeczki cynamonu
  • * Cukier puder do posypania gotowej babki
  • Margaryna do wysmarowania formy i bułka tarta do oprószenia formy .
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka z jabłkami i cynamonem

Przygotowanie

  1. Czas pieczenia : Około 1 godziny Temperatura : 180 stopni

    Foremkę smarujemy margaryną i posypujemy bułka tartą.
    Zacznijmy od jabłek .
    Obieramy ,usuwamy pestki i kroimy w większe kawałki .
    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch . Następnie stopniowo dodajemy mąkę , proszek do pieczenia oraz cynamon . Cały czas miksując wlewamy olej . Wszystko dokładnie miksujemy do jednolitego połączenia się składników . Następnie dodajemy pokrojone jabłka i to już mieszamy łyżką drewnianą , aż jabłka wkomponują się w ciasto . Całość przekładamy do przygotowanej formy . Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godziny .
    Suchość babki sprawdzamy drewnianym patyczkiem .

  2. UWAGI
    * Jak wiadomo , każdy piekarnik jest inny . Przynajmniej ja tak uważam . Nawet jeśli mówią że każdy piecze tak samo . Każde ciasto kontroluję około 10 minut przed końcem pieczenia . Jeżeli uważam że środek jest zbyt mokry a góra już zbyt rumiana , przykrywam górę folią aluminiową i pozwalam ciastu dopiec się w środku .
    Pysznej babki
    Małgośka w Kuchni
    https://www.malgoskawkuchni.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń