Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z makiem to klasyka, która musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Przysmak jest szybki i prosty w przygotowaniu i można go upiec nawet tuż przed uroczystym śniadaniem. Babka jest mocno wilgotna i puszysta. Zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Sprawdzi się także na co dzień, na wypadek niespodziewanych gości.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5401
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29751
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19401
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5401
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29751
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19401
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1043
Składniki
Przygotuj masę makową. Wszystkie sypkie składniki zalej gorącym mlekiem. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, sodę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw. W osobnej misce połącz maślankę i sok z cytryny. W misie miksera utrzyj masło z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Następnie wbijaj po jednym jajku.
Dodawaj partiami naprzemiennie mąkę i maślankę, za każdym razem dobrze mieszając. Formę do babki z kominem o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylej cienką warstwę ciasta, a następnie nałóż masę makową blisko komina. Przykryj pozostałym ciastem. Babkę z makiem piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 65-75 minut lub d suchego patyczka. Podawaj po całkowitym ostudzeniu, udekorowaną w dowolny sposób.