Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z makiem to klasyka, która musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Przysmak jest szybki i prosty w przygotowaniu i można go upiec nawet tuż przed uroczystym śniadaniem. Babka jest mocno wilgotna i puszysta. Zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Sprawdzi się także na co dzień, na wypadek niespodziewanych gości.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Składniki
Przygotuj masę makową. Wszystkie sypkie składniki zalej gorącym mlekiem. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, sodę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw. W osobnej misce połącz maślankę i sok z cytryny. W misie miksera utrzyj masło z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Następnie wbijaj po jednym jajku.
Dodawaj partiami naprzemiennie mąkę i maślankę, za każdym razem dobrze mieszając. Formę do babki z kominem o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylej cienką warstwę ciasta, a następnie nałóż masę makową blisko komina. Przykryj pozostałym ciastem. Babkę z makiem piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 65-75 minut lub d suchego patyczka. Podawaj po całkowitym ostudzeniu, udekorowaną w dowolny sposób.