Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 5210
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2969
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 464
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 5210
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2969
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 464
Składniki
Masło rozpuściłem. Pomarańczę umyłem, otarłem skórkę a następnie wycisnąłem z niej sok. Jajka z cukrem ubiłem na puszystą masę, dodałem przesiane mąki z proszkiem i wymieszałem.
Następnie wsypałem otartą skórkę i wlałem przestudzone masło oraz sok z pomarańczy (zostawiłem 2 łyżki na lukier). Całość delikatnie wymieszałem.
Do ciasta dodałem rodzynki. Całość przelałem do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Piekłem 45 minut w 170 stopniach.
Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszałem z cukrem pudrem (8 łyżek), polałem nim przestudzoną babkę, posypałem migdałami.
Przemycamy zdrowie: W cieście świetnie odnajduje się kurkuma, płatki owsiane i otręby.