Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93824
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2699
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3529
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1621
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2298
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93824
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2699
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3529
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1621
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2298
Składniki
Masło rozpuściłem. Pomarańczę umyłem, otarłem skórkę a następnie wycisnąłem z niej sok. Jajka z cukrem ubiłem na puszystą masę, dodałem przesiane mąki z proszkiem i wymieszałem.
Następnie wsypałem otartą skórkę i wlałem przestudzone masło oraz sok z pomarańczy (zostawiłem 2 łyżki na lukier). Całość delikatnie wymieszałem.
Do ciasta dodałem rodzynki. Całość przelałem do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Piekłem 45 minut w 170 stopniach.
Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszałem z cukrem pudrem (8 łyżek), polałem nim przestudzoną babkę, posypałem migdałami.
Przemycamy zdrowie: W cieście świetnie odnajduje się kurkuma, płatki owsiane i otręby.