Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 177
Składniki
Masło rozpuściłem. Pomarańczę umyłem, otarłem skórkę a następnie wycisnąłem z niej sok. Jajka z cukrem ubiłem na puszystą masę, dodałem przesiane mąki z proszkiem i wymieszałem.
Następnie wsypałem otartą skórkę i wlałem przestudzone masło oraz sok z pomarańczy (zostawiłem 2 łyżki na lukier). Całość delikatnie wymieszałem.
Do ciasta dodałem rodzynki. Całość przelałem do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Piekłem 45 minut w 170 stopniach.
Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszałem z cukrem pudrem (8 łyżek), polałem nim przestudzoną babkę, posypałem migdałami.
Przemycamy zdrowie: W cieście świetnie odnajduje się kurkuma, płatki owsiane i otręby.