Do góry

Desery Przepis na:

Babka z rodzynkami.

Babka z rodzynkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 664 Ocena: 4131

Dodano:

Odsłon: 1231

Dziś moja córka kończy 17 lat piękny wiek oj kiedy ja go miałam aż strach powiedzieć. A że ja biszkopt umiem piec bardzo ładny ale co do dekorowania tortów to już nie moja bajka za to ciasto jakie nie wymyślę zawsze mi wyjdzie, akurat te na które z miłą chęcią podam wam przepis wymyśliła moja mama ona za bardzo nie lubi piec ale co do wymyślania to tak jak ja, tu dodałam od siebie część produktów i powiem szczerze efektu aż takiego się nie spodziewałam babka dosłownie WOW.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki kisielu,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki mleka.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka z rodzynkami.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać jajka i cukier dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach na tak zwany kogel - mogel. W międzyczasie rodzynki zalać gotowaną wodą aby napęczniały.

  2. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną, następnie proszek do pieczenia, suchy kisiel oraz mąkę ziemniaczaną po chwili dodać olej i mleko.

  3. Wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się mąk z masą jajeczną. Rodzynki odlać z wody, osuszyć na sitku, przełożyć do miseczki i dodać łyżeczkę mąki pszennej, wymieszać ( wtedy tak nie opadają na dno ciasta ). Tak przygotowane rodzynki dodać do zmiksowanego ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.

  4. Gotowe ciasto przelać do dowolnej formy ( u mnie foremka 40 * 12 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka.

  5. Upieczone ciasto lekko przestudzić i wyjąć razem z papierem aby nie zaparowało od dołu, odjąć papier i poczekać do całkowitego ostudzenia ciasta. Ciasto wyszło bardzo smaczne a to sprawą kisielu morelowego który dodałam.

  6. Babka z wierzchu jest bardzo chrupiąca a w środku typowo babkowa czyli sucha i puszysta, polecam do kawki, mleka lub gorącego kakaa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń