Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wilgotne, lekkie i puszyste ciasto w dwukolorowe paski czyli babka zebra, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 71
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 173
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 374
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 71
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 173
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 374
Składniki
W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej budyń i ponownie dokładnie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę wlewamy po dwie łyżki ciemnego ciasta, a na nie nakładamy 2 łyżki jasnego ciasta. Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy około 40- 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.