Do góry

Desery Przepis na:

babka Żonkil

Przepis dnia 2016-03-06
babka Żonkil

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18290

Dodano:

Odsłon: 4672

Fajnie wygląda w sam raz na święta wielkanocne.

Składniki

  • Ciasto białe: 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej),
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar (lub 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny), ,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Ciasto żółte: 6 żółtek, ,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego i tę wersję polecam),
  • 3/4 szklanki cukru pudru, ,
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1/4 łyżeczka soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto białe: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól, ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna.

  2. Szybko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek. Umieść w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstaw na bok.

  3. ciasto żółte; Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie).

  4. Umieść mieszaninę na wierzchu ciasta białego. Piecz 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń