Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajnie wygląda w sam raz na święta wielkanocne.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9984
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2601
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1739
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 656
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3853
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9984
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2601
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1739
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 656
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3853
Składniki
ciasto białe: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól, ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna.
Szybko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek. Umieść w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstaw na bok.
ciasto żółte; Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie).
Umieść mieszaninę na wierzchu ciasta białego. Piecz 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.