Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 472

Dodano:

Odsłon: 774

Przygotowałam bajaderki z resztek ciasta piernikowego, herbatników i różnych bakalii. Są rewelacyjne, pyszny dodatek do kawy.

Składniki

  • Ciasto: 20-25 dag piernikowe
  • herbatniki 10 dag
  • śliwki suszone 10 dag
  • daktyle 10 dag
  • orzechy włoskie 4-5 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • masło 5-7 dag
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • spirytus 1 łyżka
  • wiórki kokosowe do obtaczania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

Przygotowanie

  1. Suszone miękkie śliwki i daktyle zmiksować lub bardzo drobno posiekać.

  2. Ciasto i herbatniki pokruszyć lub zetrzeć na grubej tarce. Połączyć z bakaliami, dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, masło, kakao, spirytus i śmietanę.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. ( ilość śmietany i masła zależy od tego jak wilgotne jest ciasto piernikowe )

  4. Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odłożyć do lodówki do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń