Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 860
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 860
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż w plastry, posól, odstaw na kwadrans. Masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj nim naczynie żaroodporne.
Z bakłażanów odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar wody, podsmaż go na rozgrzanym oleju.
W nasmarowanym naczyniu układaj plastry ziemniaków. Posyp je pieprzem, rozmarynem i słodką papryką. Na ziemniakach układaj plastry salami, potem bakłażana.
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo żółtka, śmietanę, pieprz, szczyptę słodkiej papryki i starty na tarce żółty ser. Masę jajeczno-serową wylej na zapiekankę. Zapiekaj 40 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 50 minutŹródło: Dobry Tydzień