Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
meeeega bananowy, lekki, kremowo-musowy sernik na zimno, idealny na upalne dni. Składa się głównie z dwóch składników - twarogu i bananów, polecam ;-)
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 3476
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 313
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 96
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 277
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 3476
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 313
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 96
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 277
Składniki
Spód ciasteczkowy: herbatniki zmiksować na piasek w blenderze lub wałkiem w woreczku, dodać stopione masło, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (u mnie średnica 15cm ale można 21-22cm, wtedy sernik będzie trochę niższy niż u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąc. Na czas robienia masy bananowo-serowej wstawic do lodówki. Masa serowo-bananowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie doprowadzać do wrzenia), pozostawić do przestudzenia. Twaróg i cukier puder zmiksować do gładkości. W osobnym naczyniu zmiksować blenderem na gładkie puree banany z sokiem z cytryny. Bananowe puree dodać do twarogu i zmiksować, do całkowitego połączenia się składników. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy bananowo-serowej, wymieszać dokładnie, następnie przelać do reszty masy i dokładnie zmiksować, do połączenia wszystkich składników. Masę serowo-bananową przełożyć na ciasteczkowy spód. W środek wcisnąć 1 banana pokrojonego w dosyc grube plastry. Wyrównać, włożyć do lodówki do stężenia na ok. 1 godz. Po stężeniu pozostały banan pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na górę sernika. Zalać całkowicie wystudzoną galaretką, rozpuszczoną w 400 ml wody. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego :-)