Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
meeeega bananowy, lekki, kremowo-musowy sernik na zimno, idealny na upalne dni. Składa się głównie z dwóch składników - twarogu i bananów, polecam ;-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Spód ciasteczkowy: herbatniki zmiksować na piasek w blenderze lub wałkiem w woreczku, dodać stopione masło, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (u mnie średnica 15cm ale można 21-22cm, wtedy sernik będzie trochę niższy niż u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąc. Na czas robienia masy bananowo-serowej wstawic do lodówki. Masa serowo-bananowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie doprowadzać do wrzenia), pozostawić do przestudzenia. Twaróg i cukier puder zmiksować do gładkości. W osobnym naczyniu zmiksować blenderem na gładkie puree banany z sokiem z cytryny. Bananowe puree dodać do twarogu i zmiksować, do całkowitego połączenia się składników. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy bananowo-serowej, wymieszać dokładnie, następnie przelać do reszty masy i dokładnie zmiksować, do połączenia wszystkich składników. Masę serowo-bananową przełożyć na ciasteczkowy spód. W środek wcisnąć 1 banana pokrojonego w dosyc grube plastry. Wyrównać, włożyć do lodówki do stężenia na ok. 1 godz. Po stężeniu pozostały banan pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na górę sernika. Zalać całkowicie wystudzoną galaretką, rozpuszczoną w 400 ml wody. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego :-)