Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na bananowy smakołyk z dużą ilością czekolady? Nie potrzebujesz okazji, by przygotować tort – upiecz go dla własnej przyjemności!
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 72
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5081
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32673
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 243
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 72
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5081
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32673
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 243
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm. Natłuść ją i oprósz mąką.
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej (w metalowej misce wstawionej do garnka w gotująca się wodą). Dodaj mleko. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Połącz produkty sypkie z masą jajeczną i czekoladową – zmiksuj na niskich obrotach miksera.
Przelej ciasto do tortownicy i wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wystudź i przekrój na dwa blaty.
Ubij „na sztywno” śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i serek mascarpone. Wstaw do lodówki.
Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany kremówki. Gdy składniki się połączą, zdejmij je z palnika i wymieszaj z łyżką miodu. Odstaw do przestudzenia.
Obierz banany, przekrój wzdłuż i podziel na mniejsze kawałki – takie, by wyłożyć nimi całą powierzchnię blatu ciasta. Skrop banany sokiem z cytryny.
Przełóż blaty ciasta kremem i warstwą bananów. Otynkuj kremem i oblej wystudzoną polewą. Przechowuj bananowy smakołyk w lodówce.