Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banoffee pie to pyszne i proste ciasto, którego przygotowanie (pomijając czas na chłodzenie pomiędzy kolejnymi krokami) to góra pół godziny. Składniki są łatwo dostępne i – co uważam za wielki plus! – kajmaku czy herbatników można nakupić na zapas, bo mogą spokojnie stać w spiżarni i czekać na swój moment. Śmietana kremówka też swoje może odstać i wciąż nadawać się do spożycia.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10436
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336775
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4350
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423788
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10436
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336775
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4350
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423788
Składniki
Herbatniki pokruszyć w malakserze lub wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przesypać do formy na tarte (średnica 21 cm, polecam formę z wyjmowanym dnem), dokładnie uklepać i wstawić do lodówki na minim 30 minut. Kajmak przełożyć do rondelka, podgrzać na małym ogniu do uzyskania półpłynnej konsystencji i przelać na schłodzony spód z ciastek. Wyrównać. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na kajmaku. Skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały. Wstawić do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach, pod koniec dodając cukier puder, dosładzając wedle swojego uznania. Ubitą śmietaną przykryć banany i całość ponownie schłodzić przez około 4 godziny. Posypać startą czekoladą lub kakao.