Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banoffee pie to pyszne i proste ciasto, którego przygotowanie (pomijając czas na chłodzenie pomiędzy kolejnymi krokami) to góra pół godziny. Składniki są łatwo dostępne i – co uważam za wielki plus! – kajmaku czy herbatników można nakupić na zapas, bo mogą spokojnie stać w spiżarni i czekać na swój moment. Śmietana kremówka też swoje może odstać i wciąż nadawać się do spożycia.
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 20
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 553
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2595
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 20
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 553
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2595
Składniki
Herbatniki pokruszyć w malakserze lub wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przesypać do formy na tarte (średnica 21 cm, polecam formę z wyjmowanym dnem), dokładnie uklepać i wstawić do lodówki na minim 30 minut. Kajmak przełożyć do rondelka, podgrzać na małym ogniu do uzyskania półpłynnej konsystencji i przelać na schłodzony spód z ciastek. Wyrównać. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na kajmaku. Skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały. Wstawić do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach, pod koniec dodając cukier puder, dosładzając wedle swojego uznania. Ubitą śmietaną przykryć banany i całość ponownie schłodzić przez około 4 godziny. Posypać startą czekoladą lub kakao.