Do góry

Desery Przepis na:

Bardzo prosty murzynek bez jajka

Bardzo prosty murzynek bez jajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 7178

Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba miksera. Wychodzi puszyste, wilgotne i pyszne. Świetne dla niespodziewanych gości. Ciasto można również przełożyć dowolnym kremem.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki kefiru lub maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy na 170-180 stopni C ustawienie góra dół. Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy sodę i cukier. Wszystko mieszamy ze sobą. Wlewamy kefir, olej, olejek, dodajemy powidło. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek wszystko mieszamy do połączenia składników.

    Dwie formy o wym. 12/26 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód).

    Ciasto wlewamy po równo do form i rozsmarowujemy. Pieczemy ok. 45-50 minut do suchego patyczka (trzeba pamiętać że każdy piekarnik inaczej piecze) Po wyjęciu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Smacznego :)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń