Desery Przepis na:
Bardzo prosty murzynek bez jajka

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1150
Dodano: 14.01.2019
Odsłon: 7386
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki kefiru lub maślanki
- 0,5 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzewamy na 170-180 stopni C ustawienie góra dół. Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy sodę i cukier. Wszystko mieszamy ze sobą. Wlewamy kefir, olej, olejek, dodajemy powidło. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek wszystko mieszamy do połączenia składników.
Dwie formy o wym. 12/26 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód).
Ciasto wlewamy po równo do form i rozsmarowujemy. Pieczemy ok. 45-50 minut do suchego patyczka (trzeba pamiętać że każdy piekarnik inaczej piecze) Po wyjęciu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 15 styczniaZgłoś do usunięcia
Świetny.:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz