Do góry

Desery Przepis na:

Barszcz biały z jajkiem

Barszcz biały z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Barszcz biały z jajkiem"

Składniki

  • 40 mięsa wieprzowego (żeberek
  • łopatki z kością)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag podsuszanej kiełbasy
  • 2 szkl. zakwasu na barszcz biały
  • 2/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • jajka na twardo jako dodatek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, pokrój na duże kawałki. Warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz, wraz z wieprzowiną włóż do garnka. Zalej 8–9 szklankami zimnej wody. Posól do smaku. Gotuj przez 90 minut na małym płomieniu. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Wywar przecedź.

  2. Jajka włóż do posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupek. Kiełbasę pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Wywar wymieszaj z czosnkiem, cebulą oraz zakwasem i śmietaną. Gotuj 15 minut.

  3. Plasterki kiełbasy zrumień. Barszcz przypraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy. Do zupy włóż jajka i kiełbasę (ew. ugotowane ziemniaki). Posyp ziołami, np. majerankiem i szczypiorkiem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń