Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz na buraczkach kiszonych"
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Składniki
Buraczki dokładnie umyj, obierz, pokrój na plasterki. Włóż do kamiennego garnka lub słoja, dodaj obrany czosnek i przyprawy, zalej letnią przegotowaną wodą tak, aby buraczki były w niej zanurzone. Na wierzchu ułóż kawałki chleba żytniego.
Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Ukiszony barszcz przecedź. Wlej do garnka, rozcieńcz wywarem jarzynowym (a przy innych okaz jach rosołem) w zależności od ilości gości. Barszczyk zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z uszkami.
Można go ugotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce bez pasteryzowania.Źródło: Chwila dla Ciebie