Do góry

Desery Przepis na:

batatowe muffiny

batatowe muffiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2817

Dodano:

Odsłon: 1862

Jesienne wypieki, mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem....

Składniki

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • batat starty na tarce o małych oczkach - 1,5 szklanki
  • cukier muscovado - 1 szklanka
  • jajka - 3 szt
  • olej - pół szklanki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • gorzka czekolada - 100 g
  • śmietana kremówka - 75 ml
  • siekane orzechy włoskie - 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
batatowe muffiny

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać suche składniki ciasta, dodać jajka i olej, zmiksować do gładkiej konsystencji. Do masy dodać tartego batata, wymieszać.

  2. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, równo rozdzielić ciasto (wyszło mi 10 szt). Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić na kratce.

  3. W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka, zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

  4. Na wystudzone muffiny nakładać po łyżce masy czekoladowej, posypać siekanymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 października Przepysznie wyglądają i na pewno 100 razy lepiej smakują od tych, które mnie prześladują w pewnym sklepie na "L" ;)
Muffiny Lion, 3,5 za sztukę, wrrr ;p
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń