Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baton energetyczny na długie wyprawy rowerowe. Używany podczas kilkugodzinnych wypraw rowerowych, głównie przeznaczony dla osób spędzających na rowerze przynajmniej 20 godzin tygodniowo, ale i nie tylko. Dobry także na inne formy wysiłku aby zregenerować zapasy energii. W sklepie jeden batonik kosztuje przeciętnie około 4-5 zł. Tutaj za około 20zł mamy ich około 10 sztuk (zależy jak kto potnie)
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 150
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 684
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4475
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 150
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 684
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4475
Składniki
BAZA: Roztopić poniższe składniki w średniej wielkości rondlu na małym ogniu, aż się wymieszają. Kolejno dodawać: - olej słonecznikowy 120 ml - cukier brązowy 200 g - miód 2 łyżki stołowe - masło orzechowe 1 czubata łyżka stołowa - olejek waniliowy 2-3 ml Następnie mieszając należy dodać: - nasion słonecznika 50 g - płatków migdałowych 50 g - rodzynki 50 g - pokrojone daktyle 50 g Na koniec dodajemy około 200-250 g płatków owsianych, aż cała mieszanina się sklei i osiągnie konsystencję plasteliny (da się formować i nie będzie się rozlewać lub kruszyć).
PIECZENIE: Przenieś mieszaninę do blaszki do pieczenia pokrytej pergaminem. Około 25 x 15 cm. Ubić ciasto widelcem tak aby powierzchnia była zbita i równa. Piec w 180 stopniach C przez około 10-15 min aż górna warstwa się zarumieni. Po ochłodzeniu pociąć na batoniki, każdy batonik owijając w folię aluminiową. Batoniki są gotowe do wzięcia w podróż.