Do góry

Desery Przepis na:

Bawole oko

Bawole oko

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26799

Dodano:

Odsłon: 12667

Kruche ciasto z delikatną i puszystą masą wypełnione bakaliowymi oczkami z dżemem.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • MASA:
  • 3 żółtka
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 18 dag cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • dżem śliwkowy (lub inny)
  • Bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałów
  • 2 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • PONCZ:
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny, 0,5 szklanki mocnej herbaty
  • 4 łyżeczki cukru, kieliszek wódki
3-4 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Bawole oko

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Mąkę przesiać, margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

    Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części.

    Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 0,5 łyżeczki sody.

    Drugą część (białe ciasto) rozwałkować na grubość około 1,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Ciasto ułożone na blaszce posmarować ulubionym dżemem.

    Część ciasta z dodatkiem kakao rozwałkować i podzielić na 28 kwadratów. Na każdy kwadracik ułożyć posiekane drobno bakalie (orzechy włoskie, migdały i rodzynki), a następnie ścisnąć i uformować w dłoniach kulki.

    Wszystkie 28 kulek ułożyć na białe ciasto posmarowane dżemem w równych rzędach.

    Tak przygotowane ciasto i kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.

  3. Podczas pieczenia ciasta należy przygotować masę:

    Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka odlać 0,5 szklanki i dodać do niego utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać.

    Pozostałą cześć mleka podgrzać (nie zagotować) i dodać do niego utartą mieszankę i wszystko mieszać do momentu zgęstnienia. Ostudzić.

    Ostudzoną masę utrzeć z margaryną*.

    * Ucierając dodajemy po łyżce masy.

  4. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączyć bakaliowe kulki ponczem przygotowanym z soku z cytryny, herbaty, cukru i alkoholu.

    Następnie masę rozprowadzić po całym cieście, pamiętając aby wypełniała ona każdą szczelinę.

    Na sam koniec (opcjonalnie) ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać wiórkami z czekolady.

    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 23 kwietnia 2014 Oryginalne,takiego nie znam.Sądząc po składnikach na pewno jest smaczne choć trochę przeraża mnie ta ilość dodanej margaryny.
Na jak dużą blachę jest ten przepis?
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń