Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z delikatną i puszystą masą wypełnione bakaliowymi oczkami z dżemem.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę przesiać, margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 0,5 łyżeczki sody.
Drugą część (białe ciasto) rozwałkować na grubość około 1,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto ułożone na blaszce posmarować ulubionym dżemem.
Część ciasta z dodatkiem kakao rozwałkować i podzielić na 28 kwadratów. Na każdy kwadracik ułożyć posiekane drobno bakalie (orzechy włoskie, migdały i rodzynki), a następnie ścisnąć i uformować w dłoniach kulki.
Wszystkie 28 kulek ułożyć na białe ciasto posmarowane dżemem w równych rzędach.
Tak przygotowane ciasto i kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.
Podczas pieczenia ciasta należy przygotować masę:
Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka odlać 0,5 szklanki i dodać do niego utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać.
Pozostałą cześć mleka podgrzać (nie zagotować) i dodać do niego utartą mieszankę i wszystko mieszać do momentu zgęstnienia. Ostudzić.
Ostudzoną masę utrzeć z margaryną*.
* Ucierając dodajemy po łyżce masy.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączyć bakaliowe kulki ponczem przygotowanym z soku z cytryny, herbaty, cukru i alkoholu.
Następnie masę rozprowadzić po całym cieście, pamiętając aby wypełniała ona każdą szczelinę.
Na sam koniec (opcjonalnie) ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać wiórkami z czekolady.
Życzę smacznego :)
Najlepsze pierogi na świecie, bo z truskawkami.
Odsłon: 13
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 64
Najlepsze pierogi na świecie, bo z truskawkami.
Odsłon: 13
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 64
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę przesiać, margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 0,5 łyżeczki sody. Drugą część (białe ciasto) rozwałkować na grubość około 1,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto ułożone na blaszce posmarować ulubionym dżemem. Część ciasta z dodatkiem kakao rozwałkować i podzielić na 28 kwadratów. Na każdy kwadracik ułożyć posiekane drobno bakalie (orzechy włoskie, migdały i rodzynki), a następnie ścisnąć i uformować w dłoniach kulki. Wszystkie 28 kulek ułożyć na białe ciasto posmarowane dżemem w równych rzędach. Tak przygotowane ciasto i kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.
Podczas pieczenia ciasta należy przygotować masę: Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka odlać 0,5 szklanki i dodać do niego utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać. Pozostałą cześć mleka podgrzać (nie zagotować) i dodać do niego utartą mieszankę i wszystko mieszać do momentu zgęstnienia. Ostudzić. Ostudzoną masę utrzeć z margaryną*. * Ucierając dodajemy po łyżce masy.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączyć bakaliowe kulki ponczem przygotowanym z soku z cytryny, herbaty, cukru i alkoholu. Następnie masę rozprowadzić po całym cieście, pamiętając aby wypełniała ona każdą szczelinę. Na sam koniec (opcjonalnie) ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać wiórkami z czekolady. Życzę smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Desery
Ciasto z kremem i truskawkami
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Jagodzianki
Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki, to smak na który się czeka c...
Odsłon: 7
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 42