Do góry

Desery Przepis na:

Berliński torcik śmietanowy

Berliński torcik śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Berliński torcik śmietanowy"

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1 szkl. ajerkoniaku
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • mięta i jabłko do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 5 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki i proszek wymieszaj z masą jajeczną. Tortownicę wyłóż pergaminem.

  2. Napełnij ciastem. Piecz 20 minut w 175 st. Jabłka obierz, oczyść, rozgotuj z resztą cukru. Żelatynę namocz. Połowę żelatyny rozpuść w gorącym musie, przestudź.

  3. Biszkopt rozetnij na dwa blaty. Przełóż tężejącą masą jabłkową. Schłodź. Serek połącz z ajerkoniakiem. Resztę żelatyny rozpuść podgrzewając. Dodaj do masy ajerkoniakowej. Rozsmaruj ją na wierzchu tortu. Ciasto wstaw na 4 godziny do lodówki.

  4. Śmietanę ubij na sztywno razem z drugim cukrem waniliowym. Posmaruj nią wierzch i boki tortu. Ciasto udekoruj miętą oraz cząstkami jabłka. Ew. lekko oprósz je cynamonem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń