Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret tkwi tak naprawdę w bezie. Ta wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale naprawdę warto. Jest idealnie krucha z zewnątrz i tak samo idealnie wilgotna wewnątrz.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113044
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113044
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Składniki
WYKONANIE BEZY: Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stop. C (grzanie góra/dół). Na papierze do pieczenia obrysować okrąg o średnicy 20 cm, wyłożyć nim blachę. Do miksera dodać białka i ubijać na sztywną pianę. Kiedy białka będą już wystarczająco sztywne etapami, po 1 łyżce, dodawać cukier nie przestając miksować. Idealnie ubita piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze ok. 2 minut. Pianę wyłożyć na narysowany na papierze do pieczenia okrąg i delikatnie podnosić zewnętrzne boki bezy. W środku zrobić zagłębienie również wyciągając pianę „ku górze”. Należy robić to w miarę szybko, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej szybko „siada” i beza podczas pieczenia może opaść. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stop. C. Następnie (bez otwierania drzwiczek piekarnika) zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stop. C i pieczemy bezę przez 3 godziny. Długo, ale naprawdę warto – beza zachowa jasny kolor i będzie chrupiąca na zewnątrz i puszysta, lekko wilgotna w środku. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i studzimy bezę bez wyciągania jej na zewnątrz. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. WYKONANIE KREMU: Śmietankę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier, mascarpone i ubijamy, aż masa zesztywnieje. Przed samym końcem ubijania dodajemy esencji waniliowej i sok z cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą. Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem. Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu.