Do góry

Desery Przepis na:

Beza z kremem kawowym:

Beza z kremem kawowym:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4015

Dodano:

Odsłon: 518

Słodka beza świetnie smakuje z kremem kawowym. Przełamuje słodycz bezy.

Składniki

  • 200 g białek
  • 400 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • Krem kawowy:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej)
  • 1 "Śnieżka: - (usztywniacz do śmietany)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka kakao do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Beza z kremem kawowym:

Przygotowanie

  1. Białka najlepiej zważyć i dodać dwa razy tyle cukru.
    Same białka ubijamy z dodatkiem soli aż piana stanie się biała i lśniąca.
    Dopiero wtedy dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając.
    Ubijamy do momentu, w którym weźmiemy między dwa palce odrobinę piany i po roztarciu nie wyczujemy cukru.
    Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Jeszcze chwilę ubijamy.
    Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem. Przykładamy dwa jednakowe talerzyki i obrysowujemy ich kształt.Będzie nam łatwiej wyłożyć ubitą pianę.
    Jedną część piany przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy "rozetki". To będzie góra naszej bezy.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut.
    Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.
    Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wysuszenia i ostygnięcia.


    Kawę zalewamy gorącą wodą. Schładzamy,
    Do ubitej z cukrem śmietany stopniowo wlewamy zimną kawę i wsypujemy "Śnieżkę", jeszcze chwilę ubijając.
    Przekładamy bezowe blaty. Zostawiamy kilka łyżek ubitej śmietany i na górze robimy z niej rozetki.

    Całość posypujemy przy pomocy sitka odrobiną kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń