Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka beza świetnie smakuje z kremem kawowym. Przełamuje słodycz bezy.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Białka najlepiej zważyć i dodać dwa razy tyle cukru. Same białka ubijamy z dodatkiem soli aż piana stanie się biała i lśniąca. Dopiero wtedy dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Ubijamy do momentu, w którym weźmiemy między dwa palce odrobinę piany i po roztarciu nie wyczujemy cukru. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Jeszcze chwilę ubijamy. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem. Przykładamy dwa jednakowe talerzyki i obrysowujemy ich kształt.Będzie nam łatwiej wyłożyć ubitą pianę. Jedną część piany przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy "rozetki". To będzie góra naszej bezy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Kawę zalewamy gorącą wodą. Schładzamy, Do ubitej z cukrem śmietany stopniowo wlewamy zimną kawę i wsypujemy "Śnieżkę", jeszcze chwilę ubijając. Przekładamy bezowe blaty. Zostawiamy kilka łyżek ubitej śmietany i na górze robimy z niej rozetki. Całość posypujemy przy pomocy sitka odrobiną kakao.