Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser składający się z bezików wyłożonych smacznym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz udekorowany owocami i listkiem mięty. Już kolejny raz deserki z bezików dekorowała nasza pięcioletnia wnuczka Julia która bardzo lubi pomagać babci i dziadkowi w kuchni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Wykonanie kremu: Krem wykonujemy wtedy jak beziki staną się całkowicie ostudzone. Śmietankę ubijamy dodając stopniowo cukier puder. Gdy śmietanka będzie gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się serka ze śmietaną. Wykonanie bezików: Białka wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed ubijaniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i ubijamy aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec ubijania dodajemy skrobię i sok z cytryny, i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Podczas gdy nagrzewa się piekarnik z ubitej masy formujemy za pomocą tylki w kształcie gwiazdki bezy. Bezy formujemy na blaszce obok siebie. Możemy połowę blachy zapełnić bezami zrobionymi przez tylke w kształcie gwiazdki a drugą połowę z tylki z okrągłym końcem, formowanym w małym rancie. Gotową blaszkę z bezami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 5 minut, później zmniejszamy do 110 stopni Celsjusza i pieczemy 110 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku z lekko uchyloną klapą piekarnika. Bezy dekorujemy kremem na którym układamy świeże owoce i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !!!