Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser składający się z bezików wyłożonych smacznym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz udekorowany owocami i listkiem mięty. Już kolejny raz deserki z bezików dekorowała nasza pięcioletnia wnuczka Julia która bardzo lubi pomagać babci i dziadkowi w kuchni.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15617
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4694
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2892
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15617
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4694
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2892
Składniki
Wykonanie kremu: Krem wykonujemy wtedy jak beziki staną się całkowicie ostudzone. Śmietankę ubijamy dodając stopniowo cukier puder. Gdy śmietanka będzie gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się serka ze śmietaną. Wykonanie bezików: Białka wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed ubijaniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i ubijamy aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec ubijania dodajemy skrobię i sok z cytryny, i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Podczas gdy nagrzewa się piekarnik z ubitej masy formujemy za pomocą tylki w kształcie gwiazdki bezy. Bezy formujemy na blaszce obok siebie. Możemy połowę blachy zapełnić bezami zrobionymi przez tylke w kształcie gwiazdki a drugą połowę z tylki z okrągłym końcem, formowanym w małym rancie. Gotową blaszkę z bezami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 5 minut, później zmniejszamy do 110 stopni Celsjusza i pieczemy 110 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku z lekko uchyloną klapą piekarnika. Bezy dekorujemy kremem na którym układamy świeże owoce i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !!!