Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz owocami.
mikser, worek cukierniczy, ring, piekarnik
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4881
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13178
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3197
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 963
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4881
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13178
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3197
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 963
Składniki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany.
Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Do formowania bezików możemy użyć metalowego ringu. Ring każdorazowo maczamy w gorącej wodzie żeby masa nie kleiła się do boków. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę, na 3/4 wysokości ringu.
Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny.
Gotowe, ostudzone beziki dekorujemy kremem i owocami. Krem z serka mascarpone i bitej śmietany: Składniki: śmietana 30% 200 ml serek mascarpone 200 g cukier puder 2 łyżki Wykonanie kremu: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone. Całość delikatnie mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Smacznego !!!