Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz owocami.
mikser, worek cukierniczy, ring, piekarnik
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2984
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 298
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 563
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 814
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 739
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2984
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 298
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 563
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 814
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 739
Składniki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany.
Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Do formowania bezików możemy użyć metalowego ringu. Ring każdorazowo maczamy w gorącej wodzie żeby masa nie kleiła się do boków. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę, na 3/4 wysokości ringu.
Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny.
Gotowe, ostudzone beziki dekorujemy kremem i owocami. Krem z serka mascarpone i bitej śmietany: Składniki: śmietana 30% 200 ml serek mascarpone 200 g cukier puder 2 łyżki Wykonanie kremu: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone. Całość delikatnie mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Smacznego !!!