Do góry

Desery Przepis na:

Bezowe ciasto z gruszkami

Bezowe ciasto z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5440

Dodano:

Odsłon: 3488

Gruszki zatopione w cieście pod bezą, to słodka propozycja na deser :)

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • żółtka 3 szt
  • cukier drobny 150 g
  • mleko 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • masło 210 g
  • gruszki 8-10 szt
  • Beza :
  • białka 3 szt
  • sól
  • cukier drobny 2,5 łyżki
  • Kruszonka :
  • masło 50 g
  • mąka 120 g
  • cukier puder 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bezowe ciasto z gruszkami

Przygotowanie

  1. Mało zmiksować z cukrem. Następnie stale miksując dodawać po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć gotowe ciasto. Do ciasta powtykać połówki obranych i wydrążonych gruszek.

  2. Jaja ubić na sztywno z dodatkiem soli, a następnie wsypywać cukier i zrobić bezę. Z mąki, cukru i miękkiego masła przygotować posypkę. Na gruszki wyłożyć bezę i całość obficie posypać kruszonką.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35-45 min. Nadaje się do spożycia po lekkim ostudzeniu... :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń