Do góry

Desery Przepis na:

Bezowe Eldorado

Bezowe Eldorado

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 8207

Dodano:

Odsłon: 539

Delikatne bez pieczenia ciasto z serków homogenizowanych, galaretek, gruszek, ozdobione bezami i pokruszonymi orzechami.

Składniki

  • 185 g herbatników kakaowych
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki żółte
  • 2 galaretki niebieskie
  • ½ kostki masła
  • 6 serków homogenizowanych waniliowych 180 g
  • 100 g rodzynek
  • 1 czekolada mleczna
  • ½ szk. śmietany 36 %
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 90 g małych bezy
  • 3 szt gruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezowe Eldorado

Przygotowanie

  1. 1. Galaretki rozpuszczamy każdy kolor w osobnym naczyniu. Żółte w jednej szklance gorącej wody, niebieskie również w jednej szklance wody a czerwone w dwóch szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
    2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, wykładamy na dno tortownicy 24 cm X 24 cm.

  2. 3. 3 serki homogenizowane miksujemy mikserem z niebieskimi galaretkami, następnie mieszając łyżką dodajemy rodzynki i wykładamy masę na herbatniki, chłodzimy chwilę i układamy pokrojone w kostkę gruszki i zalewamy czerwoną galaretką. Ponownie chłodzimy aż galaretka stężeje.

  3. 4. Pozostałe serki homogenizowane miksujemy mikserem z żółtymi galaretkami i wylewamy na ciasto tworząc następną warstwę.

  4. 5. Na wierzch układamy bezy, czekoladę rozpuszczamy, dolewamy śmietanę, 1 minutkę gotujemy, chłodzimy i polewamy bezy.

  5. 6. Orzechy drobno kruszymy i posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy 2 godziny.

  6. 7. Ciasto gotowe.
    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń