Do góry

Desery Przepis na:

Bezowo- malinowe

Bezowo- malinowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2095

Dodano:

Odsłon: 886

Sama słodycz, bezowe ciasta z owocami są smaczne.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jaja 3
  • Cukier 4 łyzki
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Beza:
  • białko jaja kurzego 3 szt
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • Cukier 18 dag
  • Ocet winny 1 łyżeczka
  • Masa:
  • Masło
  • żółtko jaja kurzego 3 szt
  • Cukier wanilinowy
  • śmietaneks 2
  • Cukier puder 10dag
  • Mus malinowy:
  • mus malinowy 1 i 3/4 szkl
  • galaretka truskawkowa 1
  • Masa chałwowa:
  • Cukier puder do smaku
  • Masło 10 dag
  • alkohol do smaku
  • chałwa sezamowa
  • Dodatkowo:
  • delicje szampańskie malinowe
  • Herbatniki kakaowe
  • polędwica drobiowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bezowo- malinowe

Przygotowanie

  1. Beza:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet mieszamy. Suszymy bezę, 15 minut w 180 stopniach a później 80 minut w 135 stopniach

  2. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

  3. Masa chałwowa:
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkohole. Dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy.
    Mus malinowy:
    Mus zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę.
    Masa:
    Masło ubijamy na puszysty krem, dodajemy porcjami cukry i śmietaneksy. Do gotowego kremu wlewamy żółtka i miksujemy. Można dać alkoholu do smaku

  4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt-masa chałwowa- delicje- tężejący mus malinowy- połowa masy- beza- reszta masy- herbatniki nasączone pączem- polewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń