Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie ciasta czy bezików. Jednak efekt jest warty wszystkiego: każdej minuty w kuchni i każdego ruchu łyżką.
Wymiary formy: 20x30 cm.
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2334
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4767
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2334
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4767
Składniki
Przygotuj bezy. Ubijaj białka przez 10 minut, do uzyskania lekko sztywnych, błyszczących szczytów. Dodaj cukier i wanilię, a następnie wmieszaj je do masy. Powinna być gładka, bardzo gęsta i błyszcząca.
Przenieś masę białkową do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 5 mm.
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem wyciskaj beziki o średnicy ok. 6 cm i wysokości ok. 3 cm.
Wstaw ją do pieca nastawionego na 100 st. Celsjusza z funkcją góra-dół i piecz przez 90 minut. Następnie uchyl drzwiczki i całkowicie wystudź beziki w piekarniku.
Złóż deser. Do pucharów deserowych wlej na dno ok. 1 cm kremu. Następnie umieszczaj na zmianę: kostki ciasta, krem, beziki. Całość posyp tartą skórką cytrynową.
Bezowy deser cytrynowy podawaj na zimno.
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową.
W misie miksera utrzyj masło z cukrem na wysokich obrotach, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodawaj na przemian suche składniki i maślankę w 2-3 partiach. Wymieszaj do połączenia.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Wstaw je do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij i pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój ciasto na niewielkie sześciany o bokach 2-3 cm.
Przygotuj krem. Umieść metalową miskę nad garnkiem z wodą podstawionym na ogniu.
W misce ubij żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sok z cytryny i skórkę cytrynową. Ubij do połączenia składników.
Kiedy woda zacznie wrzeć, ubijaj całość przez 10-15 minut, do momentu aż krem zacznie gęstnieć i pozostawiać widoczny ślad.
Zdejmij całość z ognia i wmieszaj masło, po łyżce na raz.
Przetrzyj krem przez drobne sitko, a następnie przykryj go szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.