Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy torcik bezowy, został przygotowany na prezent dla syna i przyszłej synowej, na ich wspólny wieczór przed weselem. Torcik wyszedł bardzo smaczny, beza krucha, rozpływająca się w ustach, a maliny dodały wyjątkowego smaku.
mikser, blaszka, papier do pieczenia, talerzyk,
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 122
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 122
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Składniki
Beza; Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam ze szczypta soli. Cały czas ubijając dodaje cukier, mąkę i ocet. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia na którym zaznaczam koło wielkości średniego talerzyka. Masę bezową przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskając układam spód bezowy, formuję sobie jakby koszyk o wyższym brzegu. Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i susze bezę 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam bezę do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa z serkiem mascarpone; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączę z serkiem mascarpone. Na bezowy spód nakładam masę śmietankowo - serową, na masę nakładam maliny lekko je wciskając, nakładam resztę masy i pozostałe maliny. Dekoruje listkami mięty. Rada; Listki mięty można drobniutko posiekać i dodać do masy śmietanowej.
Torcik gotowy do podania.