Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy torcik bezowy, został przygotowany na prezent dla syna i przyszłej synowej, na ich wspólny wieczór przed weselem. Torcik wyszedł bardzo smaczny, beza krucha, rozpływająca się w ustach, a maliny dodały wyjątkowego smaku.
mikser, blaszka, papier do pieczenia, talerzyk,
Beza;
Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam ze szczypta soli.
Cały czas ubijając dodaje cukier, mąkę i ocet.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia na którym zaznaczam koło wielkości średniego talerzyka.
Masę bezową przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskając układam spód bezowy, formuję sobie jakby koszyk o wyższym brzegu.
Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i susze bezę 60 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam bezę do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietankowa z serkiem mascarpone;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę łączę z serkiem mascarpone.
Na bezowy spód nakładam masę śmietankowo - serową, na masę nakładam maliny lekko je wciskając, nakładam resztę masy i pozostałe maliny.
Dekoruje listkami mięty.
Rada;
Listki mięty można drobniutko posiekać i dodać do masy śmietanowej.
Torcik gotowy do podania.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587025
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11620
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 340
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587025
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11620
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 340
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 85
Składniki
Beza; Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam ze szczypta soli. Cały czas ubijając dodaje cukier, mąkę i ocet. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia na którym zaznaczam koło wielkości średniego talerzyka. Masę bezową przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskając układam spód bezowy, formuję sobie jakby koszyk o wyższym brzegu. Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i susze bezę 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam bezę do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa z serkiem mascarpone; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączę z serkiem mascarpone. Na bezowy spód nakładam masę śmietankowo - serową, na masę nakładam maliny lekko je wciskając, nakładam resztę masy i pozostałe maliny. Dekoruje listkami mięty. Rada; Listki mięty można drobniutko posiekać i dodać do masy śmietanowej.
Torcik gotowy do podania.
Przepisy Desery
Desery
Deser „Czarna jagoda”
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Deser „Czarna jagoda”
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...
Odsłon: 84
Ciasto z patelni
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po pr...
Odsłon: 1021