Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo smaczne, proste w wykonaniu i efektownie się prezentuje. Składa się z biszkoptu na białkach, musu jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany. Polecam:)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115466
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7859
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2968
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1342
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1224
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115466
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7859
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2968
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1342
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1224
Składniki
Biały biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać ocet. Następnie delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Umieścić ciasto w formie o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół i naponczować obie części wodą rozmieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.
Mus jabłkowo-truskawkowy: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podprażyć z czterema łyżkami wody na niewielkim ogniu. Po zdjęciu rondelka z ognia jabłka wymieszać z galaretkami i odstawić na pół godziny. Połowę przestudzonego musu jabłkowego wyłożyć na jedną warstwę biszkopta, przykryć drugą warstwą i wyłożyć drugą połowę musu.
Bita śmietana: Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodając wystudzoną żelatynę.
Wykończenie ciasta: Masę śmietanową wyłożyć na ciasto (można wycisnąć szprycą) i wstawić całość do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.