Do góry

Desery Przepis na:

biały lion

biały lion

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 22177

Dodano:

Odsłon: 4133

..ciasto Biały Lion smakuje wyśmienicie; jak to z przekładanymi ciastami bywa smakuje najlepiej na drugi-trzeci dzień. W oryginale na wierzchu ciasto było posypane solonymi orzechami ja skarmelizowałam orzechy włoskie bo solonych nie lubię. Ciasto Biały Lion bardzo nam smakowało i z pewnością nie raz jeszcze je upiekę.

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady
  • krem: 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • masa orzechowa: 20 dkg orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo: 1 op. masy kajmakowej
  • 70 g ryżu dmuchanego
  • biała czekolada
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
biały lion

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Teraz już mieszając rózgą dodawać po jednym żółtku; następnie obie mąki oraz startą białą czekoladę. Przełożyć ciasto na blachę (24x26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 35min w 160st. Biszkopt ostudzić.

  2. Z podanych składników (bez masła) ugotować budyń i ostudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę.

  3. W osobnej misce wymieszać dmuchany ryż z masą kajmakową. Przygotować dowolne nasączenie.

  4. masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.

  5. Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem, na dolny placek, wyłożyć ryż z kajmakiem, na to masę budyniową (zostawić tak ok. 3 łyżek na wierzch biszkoptu). Położyć drugi blat ciasta; nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać orzechami i zetrzeć białą czekoladę na grubych oczkach. Ciasto przechowujemy w lodówce...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń