Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
..ciasto Biały Lion smakuje wyśmienicie; jak to z przekładanymi ciastami bywa smakuje najlepiej na drugi-trzeci dzień. W oryginale na wierzchu ciasto było posypane solonymi orzechami ja skarmelizowałam orzechy włoskie bo solonych nie lubię. Ciasto Biały Lion bardzo nam smakowało i z pewnością nie raz jeszcze je upiekę.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11866
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16127
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5114
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11866
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16127
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5114
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Teraz już mieszając rózgą dodawać po jednym żółtku; następnie obie mąki oraz startą białą czekoladę. Przełożyć ciasto na blachę (24x26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 35min w 160st. Biszkopt ostudzić.
Z podanych składników (bez masła) ugotować budyń i ostudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę.
W osobnej misce wymieszać dmuchany ryż z masą kajmakową. Przygotować dowolne nasączenie.
masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.
Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem, na dolny placek, wyłożyć ryż z kajmakiem, na to masę budyniową (zostawić tak ok. 3 łyżek na wierzch biszkoptu). Położyć drugi blat ciasta; nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać orzechami i zetrzeć białą czekoladę na grubych oczkach. Ciasto przechowujemy w lodówce...