Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopciki"
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 82
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2161
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 688
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 82
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2161
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 688
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec powoli dosypuj przesianą mąkę, delikatnie mieszając ciasto łyżką, by piana nie opadła. Nie mieszaj ciasta zbyt długo, bo zniszczysz pęcherzyki powietrza i biszkopciki będą płaskie.
Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką i wyciskaj niewielkie porcje, tworząc kształt kwiatka (pamiętaj, aby zachować między ciasteczkami spore odstępy). Piecz 10-13 min w temperaturze 180°C. Wystudź ciasteczka.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno pod koniec dosypując cukier puder oraz śmietan-fix. Połowę ciasteczek udekoruj bitą śmietaną oraz owocami i przykryj pozostałymi ciasteczkami.
40 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie