Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 468 Ocena: 3081

Dodano:

Odsłon: 2390

Delikatny i puszysty biszkopt czekoladowy z 5 jaj do tortów i ciast.

Składniki

  • 5 jajek
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 170g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt czekoladowy

Przygotowanie

  1. Tak jak wspomniałam na wstępie, składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o jajka, które przechowujemy w lodówce. Ja jajka wyjmuję na kilka godzin przed pieczeniem. Z jajek oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli wsypuję cukier i ubijam pianę dalej, aż zrobi się błyszcząca i lśniąca, a cukier się rozpuści i nie będzie chrzęścił. Do tak ubitej piany dodaję po jednym żółtku i miksuję, już na mniejszych obrotach, aż żółtko połączy się z pianą. Do osobnej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszam ją z kakao. Mieszankę powoli dodaję do masy jajecznej i mieszam łyżką do połączenia. Nie może być grudek nie rozmieszanej mąki. Tortownicę o średnicy ok. 20cm wykładam papierem do pieczenia i wpuszczam go w obręcz, tak aby przykrywał tylko dno tortownicy. Do formy przelewam przygotowane ciasto i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piekę do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce powinno to trwać ok. 30-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z piekarnika i studzę w formie na metalowej kratce, przykryty ściereczką. Gdy wystygnie, brzegi lekko obkrawam nożem i zdejmuję obręcz. Taki biszkopt można przekroić na 3 placki. Jest idealny do tortu lub do innego ciasta z kremem. Biszkopt jest puszysty i delikatny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń