Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12747
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1447
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13967
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5821
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12747
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1447
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13967
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5821
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka muszą być świeże. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Gdy białka będą ubite na sztywno tzn. po przechyleniu miski nie będą wypływać wsypujemy partiami cukier, najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Dodajemy przesianą mąkę wraz z kakaem i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Biszkopt pieczemy ok.40 minut lub do "suchego patyczka". Papierem do pieczenia przykrywany tylko dno tortownicy, Po wyjęciu z piekarnika biszkopt w wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok 30 cm na ziemię lub blat kuchenny- dzięki termu nie będzie opadał. Biszkopt pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy delikatnie nożykiem oddzielić biszkopt od formy.