Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna propozycja świąteczna czyli biszkopt piernikowy z galaretką porzeczkową. Idealne połączenie biszkoptu piernikowego, galaretki porzeczkowej znajdującej się pomiędzy kremem budyniowym, a na wierzchu polewa czekoladowa. Pycha, polecam przepyszne ciasto na Boże Narodzenie :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11473
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4984
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1212
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10054
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1481
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11473
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4984
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1212
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10054
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1481
Składniki
Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier, miksować na dużych obrotach. Kontynuować miksowanie, dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Te składniki miksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 37 cm. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka wsypać budynie, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Budynie wlać na wrzące mleko. Chwilę gotować, aż zgęstnieje. Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny krem utrzeć z miękkim masłem lub margaryną na puszysty i jednolity krem.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku i odstawić do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie wymieszać z dżemem. Odstawić do lekkiego stężenia. W garnku rozpuścić czekoladę z mlekiem. Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt - polewa - dowolna posypka. Smacznego!