Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na usta ciśnie się tylko jedno słowo : Pycha!
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21717
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 355
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21717
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 355
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
Składniki
Biszkopt: Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski i ubijając wlewamy 6 łyżek gorącej wody. Dalej ubijając ,powoli wsypujemy cukier ,ubijamy aż masa zgęstnieje. Wtedy delikatnie mieszamy z przesiewaną przez sito mąką. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy (26 cm) i pieczemy około 30 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Biszkopt studzimy i kroimy na pół. Bita śmietana: Do miski wlewamy śmietanki ,2 łyżki brązowego cukru i ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,studzimy i wlewamy do śmietany ,nie przerywając ubijania. Masę wykładamy na dolną część biszkoptu ,przykrywamy kolejnym biszkoptem. Wstawiamy do lodówki. Truskawki i galaretka: Galaretki rozrabiamy w 700 ml gorącej wody i studzimy ,najlepiej w lodówce. Truskawki myjemy ,usuwamy szypułki i kroimy na pół. Wykładamy je na biszkopt ,po czym zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki.