Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami

Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4958

Dodano:

Odsłon: 15811

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Pianka:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy.

  2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę.
    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę brzoskwiń i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń